Workshop 1 – De kracht van de combinatie; beeldende therapie en psychotherapie, ook bij de gevolgen van georganiseerd misbruik.

Symposium de Grens

De kracht van de combinatie; beeldende therapie en psychotherapie, ook bij de gevolgen van georganiseerd misbruik.

Psychotherapie en beeldende therapie vullen elkaar goed aan binnen de behandeling van de dissociatieve identiteitsstoornis. Indien cliënten aangeven dat er sprake is van ritueel misbruik-ervaringen blijkt dit ook een krachtige combinatie, waarin cliënten met behulp van verschillende methodes ondersteund worden in het integreren van zeer tegenstrijdige ervaringen, inclusief gevoelens, gedachtes en gedrag. Zelfs als er sprake is van zowel slachtofferschap als daderschap. Aan de hand van casuïstiek wordt dit geïllustreerd en wordt er stilgestaan bij de do’s and don’ts binnen deze gecombineerde behandeling. In de workshop is er ruimte om ervaringen uit te wisselen.

Gegeven door:
Christel Kraaij. Zij is klinisch psycholoog bij het Top Referent Trauma Centrum van Altrecht en behandelt cliënten met een dissociatieve identiteitsstoornis of een Complexe PTSS. In de behandeling staat veiligheid (bereiken en/of behouden) centraal, naast het leren hanteren van klachten, het verwerken van vroegkinderlijke trauma’s en het leren omgaan met hechtingsproblemen. Ze werkt vanuit de theorie van de structurele dissociatie en maakt o.a. gebruik van Narratieve Exposure Therapie. Ten slotte verricht ze second opinions bij ingewikkelde diagnostische vragen op dit gebied.

Wieke Hensbroek, geregistreerd beeldend therapeute. Wieke werkt sinds 1993 als beeldend therapeut in de volwassenenpsychiatrie. Sinds 2007 werkt zij voor het Top Referent Trauma Centrum van Altrecht waar mensen met DIS, DSNAO en Complexe PTSS vanuit vroegkinderlijk trauma behandeld worden.

 

www.trtcnederland.nl
https://www.altrecht.nl/zorgeenheid/trauma-trtc/

 

Terug Meer informatie over het symposium De Grens